Strach z bílé mouky aneb zachovejte paniku

24.8.2017

Stále častěji se můžeme setkat s názorem, že konzumace bílé mouky obsahující lepek není vhodná, protože gluten je špatně stravitelný a tělo (především trávící soustavu) zatěžuje.

Máme možnost volby

Konzumace lepku (glutenu)  není vhodná pro nemocné celiakií, což je nevyléčitelné autoimunitní onemocnění. Má na svědomí tvorbu protilátek proti některým enzymům a bílkovinám v lepku. Výsledkem může být poškozená sliznice střeva a dlouhodobé zdravotní komplikace. Ve stravovacím režimu to potom znamená absenci pšenice, žita, ječmene a výrobků z nich jako jsou pečivo, těstoviny, některé uzeniny, většinu sladkostí a alkoholických nápojů. Naopak je jídelníček obohacen o bezlepkové potraviny.

Ovšem bezlepkový jídelníček stále častěji volí lidé, kteří chtějí shodit přebytečná kila, zbavit se nadýmání nebo svůj organismus chtějí zbavit „toxických látek“. Pokud je naše strava vyvážená (poměr mezi sacharidy/bílkovinami/tuky) a obsahuje dostatek vitaminů, minerálních látek a vlákniny, střeva si s lepkem poradí.

A jak působí strach z lepku na obyvatele například v Americe?

Podle monitoringu společnosti NPD Group bezlepkovou dietu v nějaké formě drží až třetina dospělých Američanů. V mnoha případech drží dietu, aniž by byli nemocní.

U nás v současné době trpí celiakií přibližně 50 000 Čechů, což je stále malá část z celkového počtu deseti a půl milionu obyvatel.

Konzumace bílé (pšeničné) mouky se pojí ještě s jiným faktem. Bílá (pšeničná) mouka neobsahuje otruby ani klíček. Co to znamená?

Obilné zrno má tři hlavní části – otruby, endosperm (jádro obsahující škrob a bílkoviny) a klíček. Celozrnná pšeničná mouka tedy obsahuje rozemleté celé pšeničné zrno, tj. otruby, endosperm a klíček, zatímco běžná bílá (pšeničná) mouka (hladká, polohrubá, hrubá) obsahuje pouze endosperm. Celozrnná mouka má mnohem vyšší obsah důležité potravní vlákniny, některých vitamínů (zejména skupiny B, vitamíny D a E), enzymů, minerálních látek a stopových prvků, díky kterým jí můžeme dávat přednost v našem stravování před moukou bílou (ochuzenou o cenné látky). Narazit bychom tedy mohli v konzumovaném množství bílé mouky, protože neobsahuje cenné látky jako mouka celozrnná.

Vlivem shonu, stresu a rychlého životního tempa lze obecně konstatovat, že čím méně času máme na přípravu pokrmů, tím více stoupá v jídelníčku podíl hotových jídel, mražených a předpřipravených produktů, protože připravování pokrmů z čerstvých potravin je časově mnohem náročnější a „méně po ruce“. Naopak rychlou a hlavně levnou variantou „po ruce“ je pečivo (ať už slané nebo sladké) z bílé (pšeničné) mouky. Při zpětném ohlédnutí se na celodenní stravování zjistíme, že jsme měli ke snídani, svačině, obědu i večeři produkty z bílé (pšeničné mouky). A protože bílá mouka neobsahuje cenné látky jako celozrnná, ale obsahuje stejné množství energie, může z dlouhodobého hlediska takovéto jednostranné stravování s absencí vlákniny, minerálních látek apod. mít za následek přibývání na hmotnosti, zažívací nebo zdravotní obtíže.

Zda bílé pečivo konzumovat nebo ne, to je volba každého z nás. Poslouchejme své tělo a rozhodujme se sami za sebe.