Iontové nápoje a jejich využití pro trénink

15.8.2017

Během fyzického výkonu se z těla, vlivem pocení, ztrácí velké množství vody. Za hodinu můžeme ztratit v horkém prostředí i přes litr vody a značné množství iontů. Vlivem ztráty těchto iontů pak dochází ke svalovým křečím a výraznému snížení aktuální výkonnosti. Použitím vhodného nápoje, můžeme pozitivně ovlivnit náš výkon.

Jaké máme tedy možnosti?

Iontové nápoje lze rozdělit do několika skupin podle toho, jaký mají obsah osmoticky aktivních látek (především iontů). Tyto koncentrace potom porovnáváme s tonicitou krevní plazmy. Pokud mají stejný obsah osmotických látek jako plazma, a tedy stejnou tonicitu, nazýváme je nápoji izotonickými, mají-li nižší tonicitu, říkáme jim nápoje hypotonické, v případě vyšší tonicity se jedná o nápoje hypertonické. Podle složení se pak liší jejich použití.

Hypotonické iontové nápoje

Hypotonické iontové nápoje jsou nejpoužívanější především při hodně náročných aerobních aktivitách (dlouhé běhy, triatlony delších distancí, cyklistika či jiné sportovní aktivity prováděné v horkém prostředí déle jak hodinu). Protože váš pot obsahuje hodně vody, svým složením ho nejlépe doplní právě hypotonický nápoj, jelikož je třeba doplnit zejména tekutiny než zásadně manipulovat s ionty.

Izotonické nápoje

Izotonické nápoje naleznou uplatnění spíše tam, kde sice dochází k velkému pocení, ale výkon netrvá tak dlouho. To nastává u sportů, které jsou především silově-vytrvalostního charakteru, kdy je potřeba velké svalové síly (u squashe, tenisu, hokeje, intervalového tréninku, delších tréninků typu „tabata“ apod.). Při svalové práci je totiž třeba větší množství iontů – zejména sodík, draslík, vápník a hořčík.

Hypertonické nápoje

Hypertonické nápoje mají vysoké koncentrace iontů a při sportu uplatnění téměř nenacházejí. Jsou to spíše léčebné roztoky a většinou se ani nepodávají ústně, ale aplikují se nitrožilně.

Využití Iontových nápojů v praxi

Iontový nápoj musí určitě obsahovat sodík, hořčík, draslík, vápník, fosfor a chlor.

Při výkonu dochází ke ztrátám základního iontu, kterým je sodík. Tento iont by tedy měl být doplňován již v průběhu fyzické námahy (proto sůl na občerstvovacích zastávkách během běžeckých, triatlonových závodů, atd.).

V průběhu regenerace pak dochází především k úbytku dvou iontů, a to draslíku a hořčíku.

Nápoje, které si chystáme pro dlouhotrvající výkon by měly být v poměru 3:1 (sodík : draslík, lze přidat hořčík a vápník, množství vápníku spíše optimalizovat předem ve stravovacím režimu). Nápoje po výkonu určené k regeneraci by měly být v poměru 3:1 (draslík : sodík).

Iontové nápoje jsou určeny jako doplněk stravy pro sportovce, celodenní popíjení není vhodné. Podstatné je použití vhodného iontového nápoje, jinak bude jeho efekt minimální a často i opačný. Iontové nápoje jsou většinou dobře snášeny, ale vysoké koncentrace některých iontů mohou mít negativní účinky na některé orgány, zejména ledviny a trávicí trakt.

Spojením vhodného stravovacího režimu (s individuální nebo alespoň obecnou optimalizací vitaminů a minerálních látek) s užitím vhodného iontového nápoje zvýšíte šance pro radost z pohybu.