Šalvěj hispánská

7.8.2017

Drobná semínka šalvěje hispánské (salvia hispanica) známe pod pojmem „čia“. Původně pocházejí z Latinské a Střední Ameriky. V minulosti patřila semínka „čia“ k hlavním potravinám bájných Aztéků. Tito obyvatelé Ameriky vynikali výbornou fyzickou kondicí a zdravím. Na tom se podstatným způsobem podílela i semínka chia. Společně s fazolemi, kukuřicí a amarantem patřila mezi základní kameny aztéckého jídelníčku. Semínka chia jim pomáhala překonat drsné podmínky a obstát během válečných výprav. Co se konzumace týče, v dobách minulých se od dnešního způsobu konzumace příliš nelišila. Indiáni konzumovali semínka chia samotná, v nápojích, mletá na prášek či jako směs s obilninami.

Název semínek chia má původ v aztéckém slově „chian“, což znamená „olejnatý“. Co se týče slova „chia“, najdeme ho i v názvu mexického státu Chiapas, který se nachází na jihovýchodě Mexika.

Semínka mají ohromné hydrofilní vlastnosti. Dokáží navázat tolik vody, že zvětší svůj objem až 12x. Díky nim je tělo zevnitř skvěle hydratováno, což má příznivý vliv na jakoukoliv fyzickou zátěž. U hydrofilních vlastností však pozitiva nekončí. Obsahují proteiny, kvalitní sacharidy a také tuky. Jsou zdrojem Omega-3 mastných kyselin, které příznivě působí na kardiovaskulární systém, vydatným zdrojem vlákniny, vápníku a antioxidantů. Jsou také přirozeným zdrojem železa, zinku, fosforu, magnesia a dalších důležitých živin.

Hydrofilní vlastnosti chia semínek umožňují vytvořit jemný a lehce stravitelný gel, který v těle významně snižuje hladinu krevního cukru. Právě proto si semínka chia oblíbili diabetici. Tím, že prodlužují proces přeměny zkonzumovaných cukrů na glukózu, nedojde k náhlému zvýšení krevního cukru a samozřejmě také náhlému snížení krevního cukru. Snížení má za následek vyvolání pocitu hladu. Podle mnoha odborníků mají chia semínka pozitivní vliv na kardiovaskulární systém. Jejich pravidelným užíváním předejdete celé řadě onemocnění. Stačí 2-3 lžíce semínek chia denně.