Tak co teda?

23.8.2017

Žijeme v moderní demokratické společnosti 21. století. Rychlým tempem se rozvíjí vědy a technika, díky kterým se stále zvyšuje úroveň života lidské populace. Lidem slouží technologicky vyspělé stroje. Prostřednictvím internetu a telekomunikační technice je dnes člověk schopen prakticky komunikovat a fungovat v každodenním shonu, aniž by se musel při obchodování, nakupování či podobných procesech účastnit osobně. Mělo by tedy být zřejmé, že díky vymoženostem dnešního světa bude samozřejmostí správné stravování a zdravý životní styl u většiny dospělé populace.  Ovšem opak je pravdou, oblast stravovacích návyků a zdravého životního stylu je již po dlouhá léta řešeným tématem nejen z řad odborníků a stále nejsou v této oblasti daná jasná pravidla a principy. Odborníci se stále nemohou jednostranně rozhodnout, co je pro člověka v oblasti stravování a zdravého životního stylu nejvhodnější. A proč tomu tak je?

Po prostudování mnoha publikací řešících oblast správného stravování a zdravého životního stylu začínám chápat, že jednoznačné konstatování, co je pro celou populaci tím nejlepším stravovacím doporučením, které jí zaručí skvělou formu a tím pádem i pomůže udržet úroveň zdravého životního stylu, není vždy trefným řešením. Vždyť existuje nespočetné množství „správných“ návrhů řešení jak žít zdravě, zdravě se stravovat, jak přibrat nebo zhubnout a člověka, který se výživou nezabývá podrobněji, rozdílné informace zmatou natolik, až ztratí chuť se v této oblasti dále rozvíjet. Faktem však je, že stravovací návyky zásadně ovlivňují nejen aktuální zdravotní stav, ale především ten následný.

Proto je pro většinu z nás stále základním pilířem klasické lékařství, o které se opíráme a jsme přesvědčeni, že pokud se objeví zdravotní problémy, lékař je odbornou léčbou odstraní. K lékaři však v mnoha případech přicházíme až v té chvíli, kdy už se organismus plně zotavit nedá, a neseme si s sebou doživotní následky. Musíme si přiznat, že mnozí z nás o své zdraví nijak zvlášť nepečují, pokud se neobjevuje závažný zdravotní problém.

Je tomu možná také proto, že pro většinu dospělé populace je určujícím faktorem správného stravování a zdravého životního stylu jejich zaměstnání. Co profese, to různý způsob stravování a rozdílný životní styl. Rozhodujícími faktory jsou nejen rozdílné pracovní podmínky, časová náročnost z hlediska pracovního a soukromého využití, ale i nabídky stravování, které jsou k dispozici. Většinou se jedná o kantýny různého typu, rychlá občerstvení, podnikové jídelny či automaty s nabídkou mražených polotovarů, které si můžeme pohodlně ohřát v mikrovlnce. Když se takto nekvalitní stravování smíchá například s režimem třísměnného provozu, kdy se neustále mění doba stravování, pracovní a doba spánku, myšlenka zdravého životního stylu a správných stravovacích návyků se ztrácí v nedohlednu. Ale abych nemluvil jen o zaměstnancích, i zaměstnavatelé, manažeři, osoby samostatně výdělečně činné a lidé podobných profesí se stravují nekvalitně vlivem shonu, stresu a rychlého životního tempa.

Obecně tedy lze konstatovat, že čím méně času máme na přípravu pokrmů, tím více stoupá v jídelníčku podíl hotových jídel, mražených a předpřipravených produktů, protože připravování pokrmů z čerstvých potravin je časově mnohem náročnější a „méně po ruce“.